اگر راننده هستید حتما نام تسمه تایم را شنیده اید اما شاید نمیدانید تسمه تایم دقیقا چیست؟  به عنوان راننده ای حرفه ای باید اطلاعاتی در مورد محل قرارگیری آن ، انواع مختلف تسمه تایم ، خرابی‌های پیش آمده در تسمه  تایم،  تشخیص اصل یا بدلی بودن تسمه تایم ،  و زمان مناسب برای تعویض تسمه تایم  داشته باشید.

اگر به کارهای فنی مربوط به خودرو علاقمندید!!! با شرکت در دوره‌های آموزش مکانیک خودرو و آموزش برق خودرو به یک تعمیرکار حرفه‌ای خودرو تبدیل شوید.

عملکرد تسمه تایم در موتور:

از قطعه‌ای به نام تسمه تایم برای انتقال نیرو از قسمت میل لنگ موتور و به گردش درآوردن میل سوپاپ استفاده می‌شود.

انواع مختلف تسمه تایم:

  1. زنجیر تایم 
  2. دنده تایم

برای به گردش درآوردن قسمت اصلی میل سوپاپ در اکثر موتورهای خودروهای داخلی از تسمه تایم استفاده شده است.

محل قرارگیری تسمه تایم کجاست؟

تسمه تایم در قسمت فولی ورودی یا قسمت ورودی تسمه تایم قرار دارد و باعث چرخش میل سوپاپ  یا میل بادامک‌هاست.  همچنین برای باز و بسته کردن ورودی و خروجی هوا استفاده می‌شود.

نحوه نصب و جهت نصب تسمه تایم

روی تسمه تایم فلش‌هایی قرار دارد که باید حتماً در جهت عقربه‌های ساعت یا در جهت گردش موتور قرار گرفته باشد در این صورت است  که بدون ایراد کار میکند در غیر این صورت عمر تسمه تایم کوتاه شده و صدایی زوزه مانند

خرابی‌های پیش آمده برای تسمه تایم کدام است؟

تسمه تایم چیست ؟

اگر کاسه نمد یا اورینگ‌های آب‌بندی که در قسمت ورودی یا قسمت سرسیلندر قرار دارد خراب باشند، روغن به قسمت تسمه تایم نشت میکند و عمر تسمه تایم کوتاهمیشود

چرخ دنده‌ها یا فولی‌های هرزگردی که روی قسمت تسمه تایم نصب شده و برای شل و سفت کردن به کار می‌رود، در یک سری از خودروها به صورت دستی توسط مکانیک تنظیم می‌شود در زمان تنظیم ممکن است تسمه تایم بیش از اندازه کش بیاید و نحوه گردش و کارکرد تسمه تایم را با مشکل مواجه کند. در برخی از خودروها تنظیم به صورت اتوماتیک صورت می‌گیرد و نیازی به دخالت دست نیست. در اینصورت احتمال کش آمدن کمتر است.

علائم خرابی تسمه تایم

دوره بازدید تسمه تایم به صورت نرمال بین ۳۰۰۰۰ تا ۴۰ هزار کیلومتر است. اگر خودرو در حالت روشن  باشد و در حال گرم کردن پدال گاز را بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ دور نگهداریم  و صدای زوزه بشنویم یعنی عمر مفید تسمه تایم به پایان رسیده.

اصل بودن تسمه تایم را چطور تشخیص دهیم

  1. اگرتسمه تایم  را از جهتی که شیارهای آن قرار دارد به سمت داخل فشار دهید و به نرمی خم شد و ترکی در آن مشاهده نشد یعنی تسمه تایم اصل است.
  2. اگر بافت‌های الیاف پشم شیشه را ببینیم یعنی تسمه تایم اصل است.
  3. اگر تسمه تایم را به سمت داخل فشار دهیم و به سختی خم شود یعنی جنس آن پلاستیک است. معمولاً در قسمت‌های بیرونی ترک مشاهده می‌شود. اگر در قسمت داخلی فشار بیشتری وارد کنیم در این صورت ترک‌هایی از قسمت دندانه‌های تسمه تایم دیده می‌شود که نشان دهنده نامرغوب بودن تسمه است.

زمان مناسب تعویض تسمه تایم

تسمه تایم چیست ؟

تسمه تایم در دورهای بالا تحت فشار بیشتری قرار می‌گیرد مانند موتورهای ۱۶ اسپا که قدرت موتور بالاتر و همچنین شتاب بیشتری دارند. زمان مناسب برای تعویض در این موتورها ۵۰ هزار کیلومتر است.  خودروهایی مثل ساینا،  کوییک یا تیبا  به صورت فنری ریگلاژ می‌شوند، فشار کمتری به تسمه تایم وارد میکند و در مقایسه با تسمه تسمه تایم‌های مکانیکی عمر بیشتری دارند. می‌توان آنها را در ۶۰ هزار کیلومتر عوض کرد.

عواقب پاره شدن تسمه تایم

در موتورهای ۱۶ سوپاپ در شرایط نرمال، بسته به اینکه سوپاپ دود باز باشد یا هوا، باعث کج شدن یک سمت از سوپاپ‌ها میگردد. در موتورهای ۱۶ سوپاپی در شرایطی که راننده با استارت های طولانی یا پیاپی موتور خودرو را روشن کند به غیر از کج شدن سوپاپ در قسمت سرسیلندر، شاتون یا پیستون نیز کج می‌شود و باید موتور تعویض گردد.

اگر می‌خواهید همیشه خودرو ی خود را در بهترین شرایط نگه دارید باید به این نکات توجه کنید:

در بازه‌های زمانی مشخصی تسمه تایم خود را چک کنید.  اگر صدای زوزه از تسمه شنیدید آنرا چک کنید. هرگز طولانی و بی وقفه استارت نزنید و از اجناس اصل و مرغوب برای خودرو استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *