موتور خودرو جزء اصلی ترین اجزاء خودرو می باشد که وظیفه ی تولید قدرت در خودرو را به عهده دارد. بر اساس نوع سوخت خودرو ها شکل و اندازه ی موتور ماشین ها باهم متفاوت است. معمولا سوخت مورد استفاده اکثر خودرو ها بنزین می باشد. در خودرو هایی که با سوخت بنزین کار می کنند، نوع موتور آن ها احتراق داخلی می باشد. برای آشنایی با مکانیزم کلی موتور خودرو و تعمیرات آن ابتدا باید اطلاعاتی در مورد اینکه موتور خودرو چگونه کار می کند؟ داشته باشید.
جهت تعمیر موتور انواع خودرو های ایرانی و خارجی، نحوه ی باز و بست انواع موتور خودرو می توانید در دوره آموزش مکانیک خودرو به صورت عملی و تخصصی شرکت نمائید.
موتور ماشین چگونه کار می کند
با تبدیل انرژی شیمیایی سوخت به انرژی حرارتی در داخل موتور به وسیله ی احتراق، دما و فشار گاز های داخلی موتور افزایش می گردد. با منبسط شدن گاز بر اثر فشار زیاد مکانیزم های مکانیکی موتور و با تبدیل شدن به یک حرکت دورانی توسط اتصالات مکانیکی موتور روی شفت خروجی باعث کارکرد موتور می گردد.
اجزاء اصلی موتور
سیلندر و پیستون: از اجزای اصلی موتور خودرو سیلندرو پیستون می باشند. سیلندر استونه ای تو خالی، صاف و بلند می باشد که یک طرف آن بسته و طرف دیگر آن باز می باشد. پیستون نیز استوانه ای کوتاه و توپر می باشد که در داخل سیلندر بالا و پایین میرود. نزدیک بودن قطر پیستون با سیلندر باعث عدم خروج هوا می گردد. با فشار پیستون به انتهای سیلندر هوا منبسط می گردد.
نکته: معمولا در خودروها از چندین سیلندرو پیستون برای افزایش قدرت و کشش ماشین استفاده می گردد.
نکته: جهت افزایش قدرت و کشش خودرو از چندین سیلندر و پیستون در خودرو استفاده میکنند
سوپاپ: این قطعه گوشکوب مانند در ورودی و خروجی سیلندر قرار دارد که وظیفه ی کنترل ورود و خروج دود و هوا را بر عهده دارد. سوپاپ ها بهترین وسیله برای کنترل قطعی و وصلی ارتباط با بیرون هنگام عمل احتراق می باشند.
شاتون: اتصال پمپ های پیستون به میل لنگ توسط شاتون صورت می گیرد. همچنین انتقال نیروی وارد شده به پیستون هنگام قدرت، به میلنگ بر عهده شاتون می باشد. شاتون علاوه بر سبکی باید دارای مقاومت بالایی نیز باشد.
شاتون دارای دو سر دایره ای شکل توخالی میباشد که یک سر آن از دیگری بزرگتر است. سر بزرگتر شاتون دارای دو قسمت میباشد که به میل لنگ متصل می گردد و سر کوچکتر آن متشکل از یک یاتاقان است که به پیستون متصل می گردد.
انواع موتورهای خودرو
با در نظر گرفتن چرخه کاری موتور های احتراق داخلی آن ها به موتور های دو زمانه و چهار زمانه تقسیم می گردند.
موتور همه ی ماشین هایی که امروزه استفاده میشوند، چهار زمانه می باشند. یعنی موتورهای چهار زمانه در 4 سیکل مکش، تراکم، احتراق و تخلیه انرژی سوخت را به کار مکانیکی تبدیل می نمایند.
انتقال یک قدرت به سیلندر در هر دور گردش موتور در موتور های چهار زمانه می باشد. و در موتور های دو زمانه انتقال قدرت خروجی به هر سیلندر در یک دور گردش موتور می باشد.